Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 312

 

Affichist André Brocorens grafisch kunstenaar.
Over de Geraardsbergse grafische kunstenaar André Brocorens is amper iets gekend. Toch vinden we hem bij de top van de beeldaffichekunstenaars in België. Hij behoorde tot een jonge generatie professionele affichisten en genoot nationale waardering in het Belgische affichelandschap. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op en brengen we een eerbetoon aan ‘Broco’ en zijn werk.


Bekende en onbekende Geraardsbergenaren: Suzanne Grégoire Vrouwenactiviste, held van het verzet, communistisch volksvertegenwoordiger.
Onlangs vestigde een lid van onze vereniging Gerardimontium mijn aandacht op het leven van een vrouw, geboren in onze stad, met een politiek zeer bewogen leven, een heftige verdedigster van vrouwenbelangen en een erkende verzetsvrouw in de WO II.

Mijn school was tijdens WOII een interneringscentrum.
In de nasleep van de bevrijding van België in 1944, werden talrijke individuen geïnterneerd op verdenking van collaboratie met de nazi’s. Deze interneringen waren niet altijd gebaseerd op concrete bewijzen. In sommige gevallen werden mensen gearresteerd op basis van valse beschuldigingen of uit persoonlijke wraak. Dit leidde tot aanzienlijke onrust en angst onder de bevolking.

De Joodse Dora Edelman, in Viane ondergedoken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond Dora Edelman een veilig onderkomen in het klooster te Viane. Vooraleer ze daar door de zusters van Sint-Vincentius a Paulo opgevangen werd, had ze er wel al een hele odyssee op zitten.

Onbekend portret van de Geraardsbergse kunstschilder Eugène De Block geschonken aan de stad Geraardsbergen.

De gemeenteraadsverkiezingen en hun impact op het leven in moerbeke 1830-1977 Deel: 6 De periode in de aanloop naar de fusie van gemeenten 1971-1977.
De laatste bestuursperiode in Moerbeke komt er na een zeer bitsige verkiezing waarbij splitsing van traditionele partijen en overloop schering en inslag zijn. Ook de samenstelling van het bestuurscollege wordt uniek. De liberalen worden, ondanks de meeste stemmen, de grote verliezers. Gedurende de periode begint de nakende fusie haar schaduw te werpen op het bestuur.