Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Fleur de Grammont – Een nieuwe uitgave van Gerardimontium

 

Niemand heeft het ooit eerder gewaagd het verhaal te schrijven over de Geraardsbergse sigarennijverheid. Jacques De Ro en Dirck Surdiacourt brengen in deze publicatie op een boeiende wijze haar bewogen geschiedenis over 125 jaar in woord en beeld tot leven. Hierin komt de lezer meer te weten over het ontstaan, de evolutie en het verval van een economische bedrijvigheid die een groot deel van de Geraardsbergse actieve bevolking decennialang een inkomen heeft bezorgd. Aspecten als het fabricageproces, de mechanisering, de loonstakingen en het fiscaal regime komen ruim aan bod. Daarnaast worden meer dan 250 sigarenfabrikanten nader toegelicht door middel van hun biografische gegevens, hun bedrijfsgeschiedenis en we leren hun ruim assortiment aan producten en merknamen kennen.

‘Fleur de Grammont’ Een geschiedenis van de Geraardsbergse sigarennijverheid 1849-1975 van Jacques De Ro en Dirck Surdiacourt is een uitgave van Gerardimontium, de Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis. Het boek met formaat 21 x 29,7 cm; garengenaaid, gebrocheerd en met hardcover, telt circa 400 pagina’s en is rijk geïllustreerd met meer dan 600 afbeeldingen in vierkleurendruk.
De uitgave en de voorstelling van het boek vallen samen met het Geschiedkundig Treffen van Gerardimontium dat plaats vindt op zondag 18 november 2018 om 10.30 uur in Villa Wilson.

Er kan vooraf ingetekend worden op deze uitgave door overschrijving van 45 euro (voor afhaling) of 55 euro (voor thuisbezorging) op rekening BE49 4431 6807 8171 met vermelding “FDG”. De intekenlijst wordt afgesloten op 15 oktober 2018 en zal achteraan de uitgave worden gepubliceerd.

Fleur de Grammont