Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Strategie van het Onafhankelijkheidsfront m.b.t. organisatiestructuren en werking op het terrein (22 juni 1941-3 september 1944)


Download de PDF versie van dit artikel
Auteur:

Marc VAN TRIMPONT

Verschenen in:

Gerardimontium 269 (september - oktober 2016)

Citaat:

Marc VAN TRIMPONT, Strategie van het Onafhankelijkheidsfront m.b.t. organisatiestructuren en werking op het terrein (22 juni 1941-3 september 1944), in: Gerardimontium 269, Geraardsbergen, 2016.

Rubriek:

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 

Korte inhoud:

Indien samen- of medewerking met de Duitse bezettende macht tijdens de 2de Wereldoorlog bij wijze van spreken vanaf dag één een feit was, dan kreeg het georganiseerde verzet pas na verloop van enige tijd vaste vorm. De verzetsgroepen weerspiegelden doorgaans ook de politieke strekking van de initiatiefnemers. Een van deze verzetsbewegingen en tevens de grootste was het communistische Onafhankelijkheidsfront [O.F.], in het Frans Front de l’Indépendance [F.I.]. Maar eigenlijk weten we bitter weinig over de doelstelling noch over de strategie m.b.t. organisatiestructuur en werkmethodes op het terrein van deze organisatie. Met deze bijdrage wordt volledige klaarheid gebracht in deze materie.