Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – †1438), boekschrijver en librariër in Geraardsbergen – Deel 2: Ghiselbrecht de Mets: schepen, hostelier en boekschrijver


Auteur:

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN

Verschenen in:

Gerardimontium 286 (juli - augustus 2019)

Citaat:

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN, Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – †1438), boekschrijver en librariër in Geraardsbergen – Deel 2: Ghiselbrecht de Mets: schepen, hostelier en boekschrijver, in: Gerardimontium 286, Geraardsbergen, 2019.

Rubriek:

Grafische industrie. Uitgeverij. Boekhandel (655), Middeleeuwse geschiedenis (94.033), Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 

Korte inhoud:

In dit tweede deel gaan we dieper in op Ghiselbrecht de Mets als poorter: hij was bestuurder van zijn stad, hostelier en boekschrijver. Centrum van alle activiteit was de herberg Het Schild van Frankrijk. Die stond tegenover het schepenhuis waar hij zetelde als schepen, gezworene en ontvanger van de stad. In zijn herberg ontving hij soms belangrijke gasten, in zijn schrijfkamer kopieerde hij volumineuze boeken als de Cité de Dieu van Augustinus en nog veel andere teksten. Echter, niet alles was een succes en hoopvol. In 1424 werd De Mets tijdelijk uit de kerk verbannen en eind 1438 sloeg het noodlot toe: Ghiselbrecht, zijn echtgenote en hun oudste zoon overleden aan de pest en met hen meerdere van zijn verwanten.