Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – ϯ 1438), Boekschrijver en librariër in Geraardsbergen. Deel 3: De bibliotheek van librariër Ghiselbrecht de Mets


Auteur:

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN

Verschenen in:

Gerardimontium 294 (november - december 2020)

Citaat:

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN, Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – ϯ 1438), Boekschrijver en librariër in Geraardsbergen. Deel 3: De bibliotheek van librariër Ghiselbrecht de Mets, in: Gerardimontium 294, Geraardsbergen, 2020.

Rubriek:

Grafische industrie. Uitgeverij. Boekhandel (655), Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 

Korte inhoud:

In dit derde deel duiken we in de uitgebreide bibliotheek van Ghiselbrecht de Mets. Leidraad is een lange boekenlijst. Deze is atypisch voor een Vlaamse librariër want er staan slechts zestien Nederlandse teksten in vermeld. Er zijn twee grote namen in aanwezig: Der Natueren bloume van Jacob van Maerlant en De gheestelike brulocht van Jan van Ruusbroec. Onder de Franse titels zijn er tal van werken die we in de inventaris van de Bourgondische hertogen aantreffen zoals de Consolation de Boèce en de Jeu des Echecs. Er zijn ook belangrijke teksten die De Mets eigenhandig gekopieerd heeft en die niet in de lijst opgenomen zijn. We nemen de voornaamste titels onder de loep. Opvallend is verder dat De Mets over een groot deel van het oeuvre van Christine de Pizan beschikte. We sluiten onze bijdrage af met de Cent nouvelles, de laatste titel in de lijst. Het betreft de Franse vertaling van de Decamerone van Boccaccio.