Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 294

november - december 2020


Verdwenen schilderij teruggevonden? Mysteries rond het doek “De abdijkerk Sint-Adriaan” door Petrus Canivé

Jacques DE RO, Rik VAN DAMME

In een van de bovenzalen van het oud-stadhuis hangen twee merkwaardige schilderijen van Petrus Canivé (ook Canivez geschreven). De twee doeken geven ons nog een nauwkeurig beeld van de gebouwen van de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen alvorens ze in 1796 als zwart goed werden verkocht en, al naargelang de geciteerde auteurs, gedeeltelijk afgebroken in 1798, 1799 of 1801.

Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – ϯ 1438), Boekschrijver en librariër in Geraardsbergen. Deel 3: De bibliotheek van librariër Ghiselbrecht de Mets

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN

In dit derde deel duiken we in de uitgebreide bibliotheek van Ghiselbrecht de Mets. Leidraad is een lange boekenlijst. Deze is atypisch voor een Vlaamse librariër want er staan slechts zestien Nederlandse teksten in vermeld. Er zijn twee grote namen in aanwezig: Der Natueren bloume van Jacob van Maerlant en De gheestelike brulocht van Jan van Ruusbroec. Onder de Franse titels zijn er tal van werken die we in de inventaris van de Bourgondische hertogen aantreffen zoals de Consolation de Boèce en de Jeu des Echecs. Er zijn ook belangrijke teksten die De Mets eigenhandig gekopieerd heeft en die niet in de lijst opgenomen zijn. We nemen de voornaamste titels onder de loep. Opvallend is verder dat De Mets over een groot deel van het oeuvre van Christine de Pizan beschikte. We sluiten onze bijdrage af met de Cent nouvelles, de laatste titel in de lijst. Het betreft de Franse vertaling van de Decamerone van Boccaccio.

Grafische industrie. Uitgeverij. Boekhandel (655), Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


De jaren van toen… In en rond De Buizemontstraat

Rik VAN DAMME

De oudere generaties Geraardsbergenaars, spreken nu nog altijd niet over de Buizemontstraat , maar over de ‘Pisjemoastroeëte’ en ‘den Achterhoek’. Het verhaal van de modus vivendi in deze kleurrijke volksbuurt in de periode 1938-1960, kon ik neerschrijven dankzij de teksten van vier getuigen die er hun jeugdjaren doorbrachten, zijnde: Roland Speck, Romain Delcourt, Liliane Matthijs en Etienne Desmet. Ikzelf woonde er niet, maar stapte wel in de jaren 1945-1957, vier keer per dag naar het Atheneum, zodat deze straat ook voor mij geen onbekende was. Daarenboven woonde mijn tante Laure beneden de Molenstraat en het bruggetje over de befaamde gracht. Ik ging er dikwijls op bezoek en bracht er vele vakantiedagen door …aan de “oevers van de Dender”! Ik heb het uitvoerige verslag van Desmet als basis genomen om alle andere getuigenissen tot één verhaal te verwerken.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036), Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394) 


Dwars door Congoland. Een opvallende Vlaamstalige publicatie uit 1911 over de jonge Belgische kolonie

Dirck SURDIACOURT

In 1911 trekt oud-volksvertegenwoordiger Vincent Diericx naar de jonge Belgische kolonie. Zijn reisverslag in de vorm van brieven, verschijnt in het Aalsterse dagblad De Volksstem en wordt in 1912 in boekvorm uitgegeven met als titel Dwars door Congoland. Diericx’ boek is in menig opzicht opmerkelijk voor zijn tijd.

Emigratie. Kolonisatie (325)