Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – † 1438) boekschrijver en librariër in Geraardsbergen Deel 4: Johannes Ramont en de ‘Meesters van Guillebert de Mets’


Auteur:

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN

Verschenen in:

Gerardimontium 304 (juli - augustus 2022)

Citaat:

Dominique VANWIJNSBERGHE, Erik VERROKEN, Ghiselbrecht de Mets (°ca. 1390 – † 1438) boekschrijver en librariër in Geraardsbergen Deel 4: Johannes Ramont en de ‘Meesters van Guillebert de Mets’, in: Gerardimontium 304, Geraardsbergen, 2022.

Rubriek:

8. TAALKUNDE, LITERATUUR, Taken van de overheidsorganen (351) 

Korte inhoud:

Dit is de vierde bijdrage over de Geraardsbergse librariër Ghiselbrecht de Mets. Bij hem kon je niet alleen boeken kopen, je kon er ook laten maken. Voor de opdrachtgever was librariër de Mets de centrale contact.persoon die de uitvoering codineerde: hij kocht perkament en papier, zorgde voor het kopiëren van de tekst, liet de katernen inbinden en stond tenslotte ook in voor de verluchting. De Mets werkte samen met enkele anonieme miniaturisten die in een verwante stijl schilderden. Kunsthistorici noemen hen de Meesters van Guillebert de Mets. Recent konden we de meest toonaangevende onder hen identificeren: hij is hoogst.waarschijnlijk de Gentenaar Johannes Ramont. In deze en volgende aflevering laten we de lezer kennisma.ken met het oeuvre van deze boekverluchter en van zijn collega, de Meester met de Zilveren Hemelen maar ook met het werk van hun voorloper en met dat van hun navolgers.