Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Een van de 1511 Kongo-pioniers: Jules van Trimpont, ‘geslachtofferd voor de arme wilden’ en ‘gevallen in dienst van de beschaving’


Download de PDF versie van dit artikel
Auteur:

Marc VAN TRIMPONT

Verschenen in:

Gerardimontium 202 (juli - augustus 2005)

Citaat:

Marc VAN TRIMPONT, Een van de 1511 Kongo-pioniers: Jules van Trimpont, ‘geslachtofferd voor de arme wilden’ en ‘gevallen in dienst van de beschaving’, in: Gerardimontium 202, Geraardsbergen, 2005.

Rubriek:

Missionering (266) 

Korte inhoud:

Noteer de twee zinsneden die onder aanhalingstekens staan; het zijn citaten waarmede meteen de tijdgeest in de jaren 1900 verduidelijkt wordt. Scheutist[3] Jules van Trimpont, geboren in Geraardsbergen op 26 april 1869, werkte als missionaris in Kongo-Vrijstaat, meer bepaald in het toenmalige district Boma (Beneden-Kongo), eerst in het Mayumbegebied en vervolgens in het stadje Boma zelf. Een bondige historische evocatie van respectievelijk Congo-Vrijstaat (1885-1908) en Belgisch-Congo (1908-1960) en een flash over 7 sluipmoordenaars, dit zijn evenveel tropische ziekten, wordt gevolgd door een sfeerbeeld van het stadje Boma ten tijde van de pioniers. Dan komt de hoofdbrok van deze bijdrage, namelijk de bekeringswerking van de missionarissen en het werk van Jules van Trimpont zelf. Hij overleed in Boma aan de gevolgen van dysenterie na nauwelijks 28 maanden verblijf in Kongo. Bij wijze van epiloog brengt de auteur het merkwaardige verhaal van Jules’ verloren gewaande priesterkelk (kleurenfoto’s), kelk die echter in de Filippijnen was beland maar sinds 2010 opnieuw in familiehanden is.