Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 302

maart - april 2022


De Koninklijke Lyrische Tooneelgilde ‘DE VOLKSVRIENDEN’

Dirck SURDIACOURT

In 2004 schrijft Gaston Imbo† in ons tijdschrift Gerardimontium: “Gustaaf Merckaert” was lid van verscheidene verenigingen. Zo was hij sinds zijn vijftiende jaar spelend lid van de toneelvereniging “De Volksvrienden” die in 1878 werd opgericht.Dit was voor ons de aanleiding om verder te graven in het verleden van deze toneelmaatschappij.”

Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394), Toneel. Theater (792) 


Van rustige winkelstraat met klooster tot drukke éénrichtingsstraat volgebouwd met appartementen (Deel 1: De even huisnummers)

Marc VAN LIEFFERINGE

Herinneringen uit onze kindertijd bieden ons wellicht een gekleurd of vertekend beeld van het buurtleven van toen, maar zijn nog vaak onze enige informatieve bron die het beeld en de sfeer kunnen opwekken van datgene dat allang verdwenen is. Jacques De Ro noteerde zijn jeugdherinneringen over de Geuzenhoek te Overboelare, Luc Van Schoors over de Vesten, Rik Van Damme over de Oudenaardsepoort en de Buizemonstraat, Norbert De Smet over de ‘Gaas’ en Erik Reygaerts over de Abdijstraat, de Oude Steenweg en de Oudenbergstraat. Ditmaal beschrijft Marc Van Liefferinge de buurt waar hij zijn jonge levensjaren heeft doorgebracht.

Algemene geschiedenis (94) 


Een Geraardsbergenaar in Amerika: Peter Hylebos (1846-1918)

Louis DE COCK

Van 1870 tot 1918 verrichtte Geraardsbergenaar Peter Hylebos missioneringswerk in het noordwesten van de Verenigde Staten. Hij richtte er kerken, scholen en een hospitaal op. De herinnering aan deze merkwaardige figuur blijft in een aantal plaatsnamen bewaard.

9. ARCHEOLOGIE, BIOGRAFIE, GENEALOGIE, GESCHIEDENIS, Algemene geschiedenis (94) 


In ‘t Giesbaargs: G’hèt vertantsj! en andere kaarterstermen.

Jan COPPENS

In ‘t Giesbaargs: G’hèt vertantsj! en andere kaarterstermen.

Dialect (800/87) 


Het politiek en administratief personeel tijdens de Franse periode in Geraardsbergen 1794-1815 De institutionele hervormingen van kantons naar gemeenten. Deel 2: Het politiek personeel 1800-1815

Freddy DE CHOU

De staatsgreep van 9 november 1799 vervangt het Directoire (1795-1799) door het Consulaat met eerste consul Napoleon Bonaparte als alleenheerser (1799-1804). Als Napoleon zich op 2 december 1804 tot keizer van Frankrijk kroont, begint het Franse Keizerrijk (1804-1815). In dit tweede deel over het politiek en administratief personeel tijdens de Franse periode volgen we de bestuurlijke hervormingen in Geraardsbergen gedurende het Consulaat en het Keizerrijk.

Lokaal, regionaal en centraal bestuur (352-354), Politieke partijen en bewegingen (329)