Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 238

juli - augustus 2011


Het ledenboek van de Rederijkerskamer van Sint-Petrus (de Thaboristen) te Geraardsbergen (1634-1845). Deel 2: Kroniek van de Thaboristen door de eeuwen heen

Christ VAN CAUWENBERGE

De Geraardsbergse toneelvereniging Sint-Pieter Vreugd en Deugd is erfgenaam van een indrukwekkend ledenboek uit het ancien régime met de naam en andere gegevens van alle leden van de Rederijkerskamer van Sint-Petrus, zoals datum van toetreding, leeftijd, datum van overlijden, beroep, verwantschap, functie en andere bijzonderheden.

Bronnenstudie en –uitgaven (930.22), Toneel. Theater (792) 


Verhuisd maar niet vergeten. Kunstschilder Eugène De Block en zijn banden met zijn geboortestad Geraardsbergen

Jacques DE RO, Rik VAN DAMME

Kunstschilder Eugène De Block (1812-1893) is geen onbekende in de historiografie van zijn geboortestad. Hoewel hij er nauwelijks de eerste veertien jaar van zijn leven doorgebracht heeft, werd de band die hij ervoor voelde, nooit verbroken. Zijn succesvol kunstenaarsleven speelde zich af voornamelijk in Gent, Brussel en Antwerpen, maar dit belette hem niet regelmatig contact te hebben met de thuisbasis.

Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


Welke belangrijke vergadering vond er in Geraardsbergen plaats op 16 juni 1423? En was die bepalend voor de toekomst van de Boergondische Nederlanden?

Ivo MARIEN

Naar deze bijeenkomst werd verwezen door Victor Fris in zijn Geschiedenis van Geeraardsbergen uit 1911 en ze ging over een geschil ontstaan tussen Jan IV, hertog van Brabant en graaf van Henegouwen en anderzijds Humphrey, hertog van Gloucester. Laatstgenoemde was gehuwd met Jacoba van Beieren, de ex van eerstgenoemde.

Middeleeuwse geschiedenis (94.033)