Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Oorlogsgasten

Van: Dirck SURDIACOURT, Johan FRANCOIS
Jaar: 2021

“Oorlogsgasten” (Nederlandse evacués uit de Betuwe en Gelderland in Geraardsbergen en de Denderstreek. november 1944 – juni 1945)

In dit werk belichten de auteurs Dirck Surdiacourt en Johan François een minder gekende passage uit de naweeën van de Tweede Wereldoorlog.
Geraardsbergen was dan wel al bevrijd van de Duitse bezetter, maar de Oorlog was nog niet voor iedereen voorbij. Half september 1944 proberen de geallieerden via een gecombineerde verassingsaanval van luchtlandingstroepen en grondstrijdkrachten het industriële hart van Duitsland te omsingelen en terzelfdertijd in een snelle beweging Nederland te bevrijden. Deze aanval verloopt echter moeizamer dan verhoopt en de Duitsers voeren een geslaagd tegenaanval uit.
Halverwege november komt de frontlijn tussen de geallieerden en de Duitsers tot stilstand in en rond de Betuwe (landstreek in Nederland voornamelijk gelegen in het zuidwesten van de provincie Gelderland).
Als gevolg van deze mislukte geallieerde operatie, zitten de Betuwenaren gevangen tussen de geallieerden in het zuiden en de Duitsers in het noorden.
Maar dan gebeurt het; in de nacht van 2 op 3 december laten de Duitsers de dijken springen waardoor de Betuwe onderwater komt te staan. 10.000 personen moeten in allerheil geëvacueerd worden.
Hoe deze mensen in Geraardsbergen en de Denderstreek terechtkwamen, wat ze hier deden en beleefden, hoe ze hier ontvangen werden, welke de spilfiguren van die tijd waren hoe snel ze zich gingen organiseren, welke cultuurverschillen ze tegen het lijf liepen enz. kom je te weten in dit naslagwerk.

Niet langer verkrijgbaar.