Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Kameraden! Zonder socialisten, zijn er geen communisten!

Van: Dirck SURDIACOURT
Jaar: 2017

Dit boek beschrijft de opkomst en ondergang van de communistische arbeiderspartij in Geraardsbergen. Het boek gaat over een periode van een kleine vijftig jaar en bevat een schat aan informatie over de geschiedenis van de lokale communistische partij en hun broederstrijd met de socialistische partij.

“Toen ik bij een eerste oriëntatie in 2008 over mijn plan sprak om de geschiedenis van de communistische partij, afdeling Geraardsbergen, te onderzoeken werd ik ‘scheef bekeken’, zoals dat heet. Wie is daar nu in geïnteresseerd?!… Zowel ex-communisten als socialisten bekeken mij wat meewarig”, zegt Dirck Surdiacourt. Bijna 10 jaar later en tot ieders verbazing, staan het communistische PVDA in Vlaanderen en PCB in Wallonië meer dan ooit onder de politieke spotlights. De geschiedenis herhaalt zich. Wie dacht dat het communisme passé is, heeft het dus mis.

De Geraardsbergse afdeling van de communistische partij werd in 1932 opgericht door ex-voormannen van de BWP en na de oorlog uitgebreid met  militanten uit de BSP. De strijd tussen beide arbeiderspartijen was een strijd tussen twee ego’s Augustijn Daneels en Dieudonné Vander Bruggen; een politieke broedertwist tussen socialisten en ex-socialisten onder de vlag van de communistische partij. Daarom de titel van het boek: “Zonder socialisten, zijn er geen communisten!”

Ondanks de beperktheid van relevante en informatieve bronnen biedt dit boek meer inzicht in de opvallende geschiedenis van een kleine arbeiderspartij, vaak naïef strijdend tegen de socialisten en tegen de katholieken in het haoorlogse Geraardsbergen.

 

Nog verkrijgbaar. Prijs: 15 €.