Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

‘Het verhaal van mijn ervaringen als KRO bij de Infanterie tijdens de Koude Oorlog (1 augustus 1962 – 26 oktober 1963)’ – Deel 2: De doorgedreven opleiding tot Sectie- en Pelotonscommandant


Auteur:

Rik VAN DAMME

Verschenen in:

Gerardimontium 291 (mei - juni 2020)

Citaat:

Rik VAN DAMME, ‘Het verhaal van mijn ervaringen als KRO bij de Infanterie tijdens de Koude Oorlog (1 augustus 1962 – 26 oktober 1963)’ – Deel 2: De doorgedreven opleiding tot Sectie- en Pelotonscommandant, in: Gerardimontium 291, Geraardsbergen, 2020.

Rubriek:

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 

Korte inhoud:

In het eerste deel van mijn legerverhaal heb ik kort de sfeer geschetst van de Koude Oorlog, waarin de dienstplicht een bijna vanzelfsprekend onderdeel was. Na de selectieproeven in Brussel en Everberg werd ik als KRO aanvaard en naar de wapenschool van de infanterie in Aarlen gestuurd. De metamorfose van burger naar militair binnen de eigen modus vivendi van een kazerne was ingrijpend en werd op de voet gevolgd en beschreven. Nu volgt de schets van de volledige opleiding tot stormfuselier en dan tot commandant van een sectie en ten slotte een peloton. Ik sta nog altijd vol bewondering voor de manier waarop men op amper zeven maanden tijd erin geslaagd is om ons om te vormen van simpele rekruten tot volwaardige pelotonscommandanten die in de gevechtseenheden hun mannetje konden staan. Het heeft wel veel “bloed, zweet en tranen“ gekost om zover te geraken met als supplement de harde winter van 1962- 63!