Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Geraardsbergenaars en streekgenoten aan het werk in de steengroeven te Lessen


Auteur:

Jean MARQUEBREUCK

Verschenen in:

Gerardimontium 291 (mei - juni 2020)

Citaat:

Jean MARQUEBREUCK, Geraardsbergenaars en streekgenoten aan het werk in de steengroeven te Lessen, in: Gerardimontium 291, Geraardsbergen, 2020.

Rubriek:

Industrieën en ambachten (algemeen) (66/68) 

Korte inhoud:

De belangstelling voor de “karrieëlen” (de steengroeven in Lessen) is de dag van vandaag in Geraardsbergen praktisch nihil. Het project “Snowgames” dat enige jaren geleden in onze regio veel stof deed opwaaien smeult verder op een heel laag vuurtje. Soms, als de wind goed zit, schrikken sommige streekgenoten nog even als er in de steengroeven een ontploffing gebeurt. Decennia geleden waren we er aan gewoon. Op enkele onbepaalde weekdagen hoorden we in Geraardsbergen en omgeving een enorme knal. Een indrukwekkend geluid; geen terroristische aanslag. Soms, in extreme omstandigheden werd er zelfs in Overboelare en Zarlardinge een lichte trilling gevoeld. Aangezien heden ten dage de rotsen gescand worden en de gebruikte springstof veel sterker is worden nog per week 1 tot 2 ladingen tot ontploffing gebracht.
Het ligt in mijn bedoeling om in deze bijdrage nog even de belangrijke economische bijdrage wat arbeidsintensiviteit en aanverwante toeleveringen betreft voor onze streek aan te halen.

Bij dit artikel hoort een bijlage met de namen van de arbeiders in de “Carrière Jules Cosyns” : Lijst_Cosyns.xlsx