Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 290

maart - april 2020


De Nieuwstraat – Van drukke winkelstraat tot rustig woonerf (deel 2 en slot)

Olav GEERTS

De lange lijst van winkels maakt duidelijk dat de Nieuwstraat decennialang een drukke handelsstraat was. Vandaar dat ze zeiden: “In de Nieuwstraat verkopen ze alles. Als ge beneden de Nieuwstraat in uwen bloten vertrekt, zijt ge gekleed van onder tot van boven en hebt ge als ge boven komt, genen honger en genen dorst niet meer.” Maar de straat heeft nog meer te bieden, waaronder een brouwerij uit de 18de eeuw, drukkerijen, fotografen tot een schoolgebouw. Vooral de braderie is een jaarlijks wederkerend succes.

Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394), Openbare gebouwen. Handels- en bedrijfspanden (725) 


Schongauer als inspiratie voor de Kruisdraging van Henderick de Clerck, een maniëristisch topwerk in het Oud Hospitaal van Geraardsbergen

Jan COPPENS

Geraardsbergen heeft een rijk kunstpatrimonium dat vooral te bewonderen is in het Stadhuis, de Sint-Bartholomeuskerk, de Abdij en het Oud Hospitaal. In deze laatste locatie, waar de stedelijke kunstacademie is gevestigd, bevindt zich een waar topwerk in maniëristische stijl: de Kruisdraging. Kunsthistorici schrijven het werk toe aan het atelier van Hendrick de Clerck. Het tafereel vertoont een grote gelijkenis met een gravure van Martin Schongauer uit de 15de eeuw.

Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


Van Henri Weichselbaum naar Horry De Vos en terug: een ondergedoken Joods jongetje in Schendelbeke (1942-1946)

Anne-Marie VANDEN HERREWEGEN, Louis DE COCK

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde Henri Weichselbaum ondergedoken aan de Dries in Schendelbeke. Drie kwart eeuw later doet hij voor het eerst zijn verhaal…

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 



Het verhaal van mijn ervaringen als KRO bij de Infanterie tijdens de Koude Oorlog (1 augustus 1962 – 26 oktober 1963) – Deel 1: De Infanterieschool in Aarlen: een harde maar boeiende leerschool

Rik VAN DAMME

Wanneer we vandaag, nu dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur over dienstplicht of de Koude Oorlog spreken , gaan de ogen van veel jongeren even knipperen, want ze kunnen zich nog nauwelijks voorstellen wat het betekende om na je studies “onder de wapens” geroepen te worden. Eens de leeftijd van 17 jaar bereikt werd iedere jongen ingeschreven op de militielijst. De wijkagent kwam dan op bezoek om deze “blijde boodschap “ te brengen. Wanneer je nog studeerde kon je nog uitstel vragen, wat ik dan ook gedaan heb.