Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 271

januari - februari 2017

Gerardimontium 271

Gerardimontium_271-015

Historiek van KSA Geraardsbergen (Deel 1: 1933-1960)

Jan DE LIL

KSA Geraardsbergen is vandaag een bloeiende jeugdbeweging in de Oudenbergstad met meer dan tweehonderd leden. Voor haar roots moeten we ver teruggaan in de 19de eeuw. Het eigenlijke succesverhaal in Geraardsbergen begint in 1933 met als voorloper KSA Sint-Jozef.

Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394) 


Gerardimontium_271-032

De ‘pritbranderij’ te Moerbeke… Cichoreifabriek Radix 1860- 1966

Johan FRANCOIS

Gedurende jaren was de cichoreibranderij Radix van de familie Coigniez een van de weinige bedrijfjes te Moerbeke. Ze was in Moerbeke en Viane bekend als de ‘pritbranderij’.

Genotsmiddelenindustrie (663) 


Gerardimontium_271-038

Schamppalen in het straatbeeld van Geraardsbergen

Philippe HAEGEMAN

Net als roepstenen, voetschrapers, en empêche-pipi’s, zijn schamppalen onopvallende bouwkundige relicten die stilaan uit het straatbeeld verdwijnen.

Architectuur (72) 


Gerardimontium_271-059

Onverwachte vondsten Weekbladen ‘De Geerardsbergenaer’ (1849-1855) en ‘De Toekomst’ (1948)

Jacques DE RO

Uit ons historisch onderzoek van de weekbladpers te Geraardsbergen blijkt dat van het weekblad “De Geeraersbergenaer” nog slechts één exemplaar bewaard is gebleven. Dit blaadje van 16 januari 1853 werd eertijds overgebracht van het MIP (Musée de la Presse Internationale) te Brussel naar het Mundaneum te Bergen. Volgens verantwoordelijke Vivien Debrue kon het pas worden geraadpleegd vanaf 2012, het jaar waarin ons onderzoek werd afgesloten. Maar er is goed nieuws! Intussen blijkt deze enige liberale krant niet meer zo zeldzaam te zijn…

 



Gerardimontium_271-064

Kijken in een donkere spiegel… Kunst en Psychiatrie

Dirck SURDIACOURT

Kunst en psychiatrie lijken hand in hand te gaan. Zo brengen de meest vertroebelde geesten soms de meest geniale werken voort. Maar klopt dat beeld wel? Tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijft dr. Arthur Broeckaert hierover een beknopt studiewerk, een essay op basis van gepubliceerde vakliteratuur. De publicatie van dit werk wordt in het vooruitzicht van de bevrijding stilgelegd om nadien nooit meer te verschijnen.

Kunst – algemeen (7)