Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 256

juli - augustus 2014


De wegen van Groen. Deel 1, Oprichting en prille werking van ‘Leefmilieu Geraardsbergen’

Eric COSYNS

Geraardsbergen ligt in een naar Vlaamse maatstaven relatief natuurrijke streek. Milieu- en natuurverenigingen hebben zich de voorbije decennia ingespannen om de kwaliteit van onze leefomgeving te behouden en waar nodig te herstellen of te verbeteren. In deel 1 wordt de oprichting en de prille werking van Leefmilieu Geraardsbergen belicht. Deel 2 gaat over een kwarteeuw werking op basis van het ledenblad en in deel 3 gaat de aandacht naar de eindfase en de opgang van de natuurverenigingen. * Alleen in deel 2 co-auteur.

Politieke partijen en bewegingen (329) 


De Kruisboogschuttersgilde van Sint-Joris te Geraardsbergen. Deel 3 & slot: Welgesteld, voornaam en verenigd. Een verkennend onderzoek naar haar ledenbestand

Jacques DE RO

Het ledenboek van deze gilde reikt niet alleen tal van genealogische gegevens aan, maar geeft tevens een getrouwe weergave van de heersende en gegoede klasse in het ancien régime met in de eerste plaats adel en clerus, vervolgens ook juristen, medici, brouwers en molenaars.

Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394) 


Het leven van Pieter van Mello (ca. 1600-1667) in de familiebakermat ‘Het Schipken’ in Schendelbeke, Deel 2

Freddy DE CHOU

Publicatie gespreid over twee nummers van Gerardimontium. In het eerste maakt de lezer kennis met genealogische gegevens van deze tak van de familie Van Mello, zoals oorsprong; verklaring familienaam; familiebanden. In het tweede wordt aandacht geschonken aan de economische situatie en het maatschappelijk aanzien van de familie.

Biografie. Prosopografie. (929) 


Een steengoedkruikje uit Bouffioulx-Châtelet gevonden te Geraardsbergen

Luk BEECKMANS

Tijdens een (nood)opgraving die in de jaren 1990 plaats vond achter het gewezen Volkshuis op de Markt te Geraardsbergen kwam een steengoedkruikje te voorschijn. Het dateert uit de late 16de tot eerste helft van de 17de eeuw en is naar alle waarschijnlijkheid vervaardigd in de ateliers van Bouffioulx-Châtelet (Henegouwen).

Archeologie (902) 


’Verboden te waateren’. Empêche-pipi’s in het straatbeeld van Geraardsbergen

Jacques DE RO

Om het wildplassen door mannen op verdoken hoekjes langs de straatkant in de stad te verhinderen, werden op meerdere plaatsen ‘plasspetter-kegels’ geconstrueerd meestal met bakstenen. Dergelijke tegen een hoekmuur aanleunende constructie bezorgt de wilplasser bespatte schoenen en broekspijpen ter hoogte van de enkels wat een afradend effect had moeten bewerkstelligen. Op zijn minst een vijftal locaties in Geraardsbergen zijn nog van die ‘plasbeletters’ te vinden.

Landschappen. Dorpsgezichten. Stadsgezichten (7.047)