Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 201

mei - juni 2005


Joannes Hauchin (°Geraardsbergen 1527, †Mechelen 1589)

Gaston IMBO

De middeleeuwse stad Geraardsbergen heeft meerdere telgen voortgebracht die het in de toenmalige samenleving ver hebben gebracht. Een van hen was Joannes Hauchin die het schopte van kanunnik van Sint-Hermes in Ronse, over deken van Sint-Goedele in Brussel en officiaal voor Brussel, tot aartsbisschop van Mechelen. Hauchin was niet zomaar een van de talrijke kerkprinsen die in de loop der eeuwen in Mechelen hebben vertoefd. Hij streefde niet naar populariteit maar was iemand die rechtlijnige standpunten innam en het aandurfde partij te kiezen.

Biografie. Prosopografie. (929) 


Tragisch einde van Simonne Felix. Overboelare, mei 1940

Marc VAN TRIMPONT

Deze bijdrage brengt het aangrijpend, ja hartverscheurend verhaal van dochter Mariette Manghelinckx die op het ogenblik van de feiten nauwelijks negen jaar oud was. Zij beschrijft in detail hoe haar moeder, Simonne Felix, op 19 mei 1940, dit is de negende dag na de Duitse invasie in België, op tragische wijze de dood vond in het Boreebos op grondgebied Overboelare.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Skraboelen

Jan COPPENS

Etymologie van het typisch Geraardsbergse woord skraboele.

Dialect (800/87) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 51) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


“Als ’t God belieft…”. Geraardsbergse honderdjarigen in onvoltooid verleden tijd…

Dirck SURDIACOURT

In deze bijdrage geeft de auteur een overzicht van meer dan veertig honderdjarigen uit Geraardsbergen. Van elke honderdjarige geeft hij een korte levensbeschrijving. Onder hen Fernande de Smet (1899-2001) die, voor haar heldhaftige houding ten aanzien van Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, door het Joodse Yad Vassem-instituut werd onderscheiden met de titel Rechtvaardige onder de volkeren. Over deze figuur, zie ook onder volgnummer 108.

Demografie. Migratie (314) 


Geraardsbergen in de dialectatlas van Zuid-Oost-Vlaanderen, dl. 3

Jan COPPENS

Omdat in een vorige bijdrage verwezen is naar de dialectatlas, staat de auteur even stil bij dit werk en hij brengt antwoord op de vragen: wat is een dialectatlas? Wanneer en door wie is de dialectatlas van Zuid-Oost-Vlaanderen samengesteld?

Dialect (800/87)