Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

De leerlingen van het Latijns college in de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen (1739-1769). Een bronnenanalyse


Download de PDF versie van dit artikel
Auteur:

Christ VAN CAUWENBERGE

Verschenen in:

Digitale publicatie op onze website www.gerardimontium.be

Citaat:

Christ VAN CAUWENBERGE, De leerlingen van het Latijns college in de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen (1739-1769). Een bronnenanalyse, https://www.gerardimontium.be

Rubriek:

Algemeen vormend onderwijs (373), Bronnenstudie en –uitgaven (930.22) 

Korte inhoud:

In het Rijksarchief te Gent vind je onder het inventarisnummer K132 het archief van de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen. Deze imposante inventaris vermeldt onder nr. 156 een “Register van Inquilins” met betalingen gedaan voor leerlingen van het Sint-Adriaanscollege tussen 1739 en 1769.
Dit register bevat in feite het volledig leerlingenbestand van het Latijns college van de abdij voor de periode van 1739 tot 1769 en vermeldt naast de identiteit met naam en voornaam van de leerlingen ook vaak hun woonplaats, de periode en de duur van hun verblijf, de betalingen per trimester en andere interessante details die via de vastgestelde verblijfsduur en verdere analyse uiteindelijk zelfs leiden tot de vermoedelijke schoolresultaten van meerdere generaties scholieren in de 18de eeuw.
Tot op heden werd deze schat aan informatie door de vakhistorici en vorsers enkel, zonder vermelding van identiteit, in algemene termen en met de nodige schroom benaderd, waarbij niemand zich gewaagd heeft aan een grondige leerlingenanalyse van deze belangrijke bron die als een ruwe, ongeslepen diamant in het Rijksarchief te Gent een glansloos en verdoken bestaan leidt.
Gerardimontium is dan ook verheugd om aan dit gemis tegemoet te komen in een poging om aan al deze leerlingen van het Latijns college tussen 1739 en 1769 een naam en een gezicht te geven.

De materiële bron, het feitelijke register, kan hier geraadpleegd worden.